pátek 11. ledna 2013

Prognóza vývoje cen bytů pro rok 2013

Podle České Národní Banky se i v letošním roce dočkáme dalšího poklesu cen bytů v celé ČR. Týká se to samozřejmě i Ostravy, která je s tempem poklesu cen bytů na špici. Důvodem tohoto předpokladu má být zejména očekávaný nárůst nezaměstnanosti, menší příjmy domácností a taky vysoká zadluženost a s ní spojené nucené prodeje nemovitostí, ty se totiž většinou prodávají pod cenou.


S tím se nedá než souhlasit. Trend posledních let (jak jsem ukazoval v minulém článku) tak bude podle ČNB pokračovat minimálně do roku 2014, kdy bychom se mohli na trhu s nemovitostmi dočkat oživení. Bude asi záležet i na tom jak se dál povede naší ekonomice a taky zda se ceny bytů dostanou na reálně přijatelnou úroveň. Asi se dá souhlasit s tvrzením, že před začátkem recese byly nemovitosti obecně (nejen v Ostravě) nadhodnocené a pád cen byl i z tohoto hlediska přirozeným úkazem.

Pokles cen se tedy zastaví až v okamžiku, kdy se ceny dostanou na rozumnou úroveň. Pravděpodobně už se nedá očekávat, že by zejména tlaky různých zájmových skupin (ano mám na mysli RK nebo developery) měly ještě sílu na zvrat tohoto procesu. Mám podezření, že právě přehnaná očekávání a chamtivost těchto lidí byly jednou z příčin realitní bubliny. Ceny musí odpovídat možnostem peněženek na straně poptávky a k tomuto to snad i spěje. Není možné, aby se lidi neskutečně zadlužovali, protože makléři chtějí jezdit Mercedesem ;).

Konkrétní čísla se kterými lze počítat u cen pro letošní rok samozřejmě nelze předvídat. Ačkoliv, jak jsem se dočetl v článku na infoprostoru u větších bytů se v  Ostravě čeká pokles o 4% a u menších bytů dokonce nárůst. Jak nebo odkud tato data byla načerpána se v článku neuvádí a ani se mi nepodařilo najít žádný zdroj, který by něco podobného potvrdil.

Analýza ČNB, trend v cenách nemovitostí, ani ekonomické prostředí určitě nejsou letošnímu zdražování příliš nakloněny. Nižší náklady na pořízení malých bytů by mohly mít vliv na nižší pokles cen nebo jejich stagnaci (díky vyšší poptávce). Uvidíme jestli tomu tak bude.


Žádné komentáře:

Okomentovat