sobota 9. února 2013

Další kancelářské budovy v centru Ostravy. Nezbláznil se někdo?

Nová administrativní budova na ulici Porážková naproti Karoliny, která byla dokončena v roce 2012 se nejspíš brzy dočká podobného souseda. Další kanceláře, po kterých ve městě není velká poptávka, mají vyrůst nedaleko na ulici Poděbradova (křižovatka s ulicí Švabinského). Tím zřejmě plány na velkolepý rozjezd byznysu v Ostravě nekončí.




Projekt Amsterdam - Poděbradova ul.
Tuto sedmipatrovou krasavici, která znamená nových 19 tisíc m2 kancelářských ploch, by totiž brzy mohla následovat další stavba. Jen o kousek dále na Poděbradce, hned naproti budovy dopravního podniku, by  mohla vyrůst ještě jedna administrativní budova. Tak aby toho nebylo málo - je samozřejmě nutné brát v potaz i kancelářské plochy, které jsou a budou taky přímo v Nové Karolině.

Projekt Orchard nebo administrativní budova u Janáčkovi konzervatoře dodnes nejsou zaplněny a poptávka po kancelářských prostorách je mizivá. Projekt IQ Ostrava obsadilo Tieto (alespoň jedna dobrá zpráva). Takže nám teď za Frýdlantskými mosty stoji Tieto Towers a alespoň jeden projekt neskončil fiaskem.

To bude samozřejmě platit pouze do té doby, dokud se firma Tieto nerozhodne Ostravu opustit. Orchard taky pronajal jednu z budov britské HSBC, která si tam otevřela středoevropské klientské centrum... a kde je jim dnes konec. Myslím, že se odstěhovali někde do Polska a v Orchardu teď můžou vymetat pavučiny z prázdných místností. Nikde není psáno, že IQ centrum firmy CTP nemůže dopadnout stejně.

Staví se v Ostravě jenom proto, aby se stavělo? Jaké mohou mít šance další a další budovy tohoto typu, když v těch stávajících je už několik let poloprázdno. Zdravý rozum napovídá, že mizerné. Dnes je neobsazených kancelářských ploch v Ostravě více než dvacet procent.

Po dokončení všech dalších projektů můžeme zřejmě očekávat další nárůst podílu nevyužitých komerčních prostor. Nebo, že by se k nám chystala přesídlit nějaká nová velká firma? Ostrava by si nemohla přát nic lepšího...

Žádné komentáře:

Okomentovat