pátek 26. října 2012

Ceny bytů v Ostravě stále klesají

Už řadu měsíců si v různých médiích v pravidelných intervalech můžeme přečíst zaručené zprávy o tom, jak jdou ceny bytů neustále dolů a pak pro změnu nahoru. V jednom článku mě makléř (jednatel, majitel, analytik..) přesvědčuje, že se ceny bytů odrazily ode dna a už budou stoupat, maximálně stagnovat. Ve druhém článku vydaném za pár týdnů poté se dozvídám, že podle statistik XY ceny bytů stále klesají a klesat ještě pravděpodobně budou.



Tyto články se střídají skoro pravidelně. Jakoby na sebe reagovaly a snažily se vyvracet jeden druhý.Vypadají seriózně ačkoliv jsou nositely opačných tvrzení. Obezřetný člověk koukne na autora článku a většinou zjistí, že vydavatel zpráv o poklesu cen bytů čerpá většinou z nějakého nezávislého zdroje. Naopak zaručené zprávy o tom,že snižování cen se konečně zastavilo přicházejí od realitních kanceláří.

Z toho se, pokud se nad tím zamyslíte, dá vyvodit odkud vítr fouká a kde asi bude pravda. V zájmu makléřů určitě klesající ceny nejsou. V zájmu nezávislého zdroje informací není nic. Ten by žádný zájem mít neměl.

Na Avízu mají takovou vychytávku. V detailech inzerátů se zobrazují grafy s vývojem cen. Zdrojem dat je jednoduše počet inzerátů a cena v nich uváděná. Je to prostá statistika. Průměrné ceny bytů a jejich vývoj za poslední cca tři roky. Není to na přesnou analýzu. Ostrava je velké město. Různé lokality jsou jinak atraktivní, jsou tam dohromady paneláky, cihlové byty, nové byty a pokud by v nabídce byla Přednádražní, tak je ve statistice zahrnuta taky. Ale pro přehled o tom jak se ceny bytu vyvíjí je to dostačující.

Takže rostou, stagnují nebo klesají ceny bytů v Ostravě? Pohled do kategorie byty Ostrava dává myslím jednoznačnou odpověď.

Ceny bytů 2+1 Ostrava
Byty 2+1 jednoznačně sešup dolů. Od roku 2009 o více než dvě stě tisíc.

Ceny bytů 3+1 Ostrava
Byty 3+1 úplně to samé

Počty inzerovaných bytů jsou více než slušné. Čísla mají tedy reálnou vypovídací hodnotu. Navíc tam nejsou jen nabídky realitních kanceláří. Na Avízu je soukromá inzerce zdarma. V nabídce jsou tedy i inzeráty soukromých prodejců, kteří k tvorbě ceny přistupují trochu jinak než makléři (dalo by se říci, že z pohledu RK "kazí ceny")

V grafu je vidět, že i na samém konci má křivka stále klesající tendenci. Na nějakou stagnaci cen nebo dokonce odrážení se ode dna to tedy rozhodně zatím nevypadá.

Žádné komentáře:

Okomentovat