úterý 23. října 2012

Pro koho se staví nové byty v Ostravě?

Zájem o nové byty v Ostravě je dle mého názoru tristní. Pořád si pamatuji jak jsem roky chodil kolem Améby vedle nové radnice, která byla prázdná. Visela na ní Gavlasovic plachta na které tvrdili jak pořád snižují ceny ale pohled na ceník vypadal stejně (zřejmě marketingový trik).



Na stránkách developerského projektu Améba se dozvíte, že všechny byty jsou již prodány. Nemůžu si pomoci, ale stále na mě nijak zabydleně tato stavba nepůsobí. V bytech se nesvítí, nikoho tam nevidět.. opravdu netuším komu to teda nakonec prodali.

Stejně tak Atrium na Slezské nebo nově Nová Karolina.. díval jsem se, že ceny těchto  bytů začínají na 30.000,- za m2 a jdou i mnohem výše. Nemyslím si že by ostravsko bylo regionem s nějakou vysokou kupní silou zdejší populace. Kdo si koupí byt 2+kk, který má pod 60 m2 za cenu přesahující dva miliony? Pro rodinu takový byt nepřipadá v úvahu. Takže nějaký bezdětný manažer?

I když jsou momentálně hypotéky velmi levné tak splátka dvacetiletého úvěru na takový byt je třináct tisíc měsíčně (a to počítám sazbu 4% na celou dobu, což není příliš reálné). Připočítejme k tomu náklady na služby + nějaký ten fond oprav a dostaneme se minimálně na sedmnáct možná osmnáct tisíc měsíčně pouze za bydlení.

Takže jednoznačně to není jen tak pro někoho. Po zaplacení účtu spojených s bydlením člověk musí taky něco jíst. Někteří lidé se, považte, dokonce chtějí i bavit ;).. no nic levného. Já věřím tomu, že v Ostravě žijí určitě i úspěšní lidé, kteří vydělávají dostatek peněz, aby si to mohli dovolit. Akorát si nedokážu představit, že by většina z nich byla ochotan řešit bydlení tímto způsobem.

Pokud vydělávám hodně peněz a mám rodinu koupím si raději baráček v nějaké na dojezd pohodové vzdálenosti. Pokud ji nemám tak snad mám nějaké plány. Bydlení můžu řešit pronájmem. Pokud budu náročný i tak určitě najdu vhodné byty k pronájmu. Jako investice se dá jistě koupit i velmi dobré bydlení ve staré zástavbě.. to vše za mnohem rozumnější ceny.

Otázka pro koho se tyto byty staví tedy zůstává nezodpovězena. Několik se jich už určitě našlo, bohužel netuším co jsou zač a jakou k tomu měli motivaci. Ani logická rozborka mě k tomu nepřivedla. Možná ale byla příliš subjektivní. Třeba někdo touží po novém bytě v zajímavé lokalitě a zbytek (cena) je mu lhostejný.

Žádné komentáře:

Okomentovat