pátek 14. června 2013

Nové byty Ostrava jsou v insolvenci

V jednom ze starších článků jsem se podivoval nad naddimenzovaným počtem nových bytů v Ostravě. Trochu jsem si zapochyboval o smyslu tak rozsáhlé výstavby a zájmu Ostravanů o nové bydlení obecně. Ekonomická situace není příznivá a v našem kraji tím tuplem. Uběhlo pár měsíců a máme tady první krachující developerský projekt.

Společnost Nové byty Ostrava přes výrazné snížení cen nebyla schopna prodat ani třetinu postavených bytových jednotek a banka ji poslala do insolvence. Z části za to určitě může i nevhodně zvolená lokalita, ale není to jediný problém. Jak se říká, kde nic není, ani smrt nebere.

Kupní síla obyvatel Ostravy není na takové úrovni, aby si normální rodina mohla dovolit koupit takové bydlení. Zatížit rodinný rozpočet hypotékou na mnoho let, to se v téhle nejisté době logicky moc lidem nechce. Při cenách nových bytů to přece nikoho nemůže překvapovat. Prázdných bytů stojí v Ostravě hodně, a to i v mnohem atraktivnějších lokalitách.

V příštím roce se už nebude platit daň z převodu nemovitosti, ale daň z nabytí nemovitosti. Tu zaplatí kupující. Tato změna sebou přinese ještě jednu novinku. Pořízení nového bytu bylo dosud od této daně osvobozeno. Od roku 2014 se bude daň z nabytí nemovitosti platit i u nových bytů, které stojí více než dva roky.

Takových projektů/ležáků máme v Ostravě povícero. Když je nechce nikdo teď, kdo si je koupí až se cena navýší o daň? Developeři budou muset jít s cenou opět dolů, ale těžko říct jak moc se jim bude chtít. Tím, že snížením ceny srovnají navýšení způsobené daní si stejně moc nepomůžou. Byty jsou prázdné teď a budou prázdné i příští rok. Vyhlídky nejsou růžové. Taky si nemyslím, že bych v tomto období dostal přidáno.

Mimochodem na stránkách http://www.novebytyostrava.cz/ to vypadá, že se nic neděje. Byty jsou stále nabízeny k prodeji a na žádné problémy to nevypadá... Že by si majitelé společnosti s insolvenčním řízením nedělali hlavu?

Žádné komentáře:

Okomentovat