pátek 5. dubna 2013

Nemovitostimoap.cz - příklad pro ostatní ostravské obvody?

V polovině února spustil městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz provoz stránek věnovaných prodeji a pronájmu nemovitostí ve svém vlastnictví. Jak jsem zmiňoval v článku o přístupu k těmto informacím jedná se o první rozumnější počin našich zastupitelů s nabídkou městských bytů a jiných nemovitostí na jednom místě. Jak vypadají stránky po necelých dvou měsících ostrého provozu?



Přehlednost - velmi dobrá
Stránky nejsou přeplácané zbytečnými informacemi. Každý běžný uživatel by se na nich měl okamžitě zorientovat. Nemovitosti jsou přehledně rozdělené do vlastních kategorií podle typu a nechybí ani  jednoduchý filtr na vyhledávání.

Jediné mínus za pravděpodobnou posedlost úředníků pdf soubory. Není nic těžkého umístit důležité informace přímo na stránku. Nejlépe u konkrétní nemovitosti. Nebo alespoň jinde a ze stránky s nabídkou na důležité informace odkazovat.

Zásady a pravidla pro koupi či pronájem bytu máme hezky zašitá v pdf a důležité informace navíc ani neobsahuje. Ve fázi výběru jde spíše o zbytečné informace (kdo podává návrh na vklad do kastastru, způsob úhrady... ???), které může pověřený úředník zájemci sdělit až když se rozhodne, že ho nabídka opravdu zajímá.

Informace - bída
Začnu tím co jsem naznačil v minulém odstavci. U každé nemovitosti mi chybí cena. Informace o tom za jakých podmínek si ji můžu koupit. Co mám pro to udělat? Kontakt na nějakou osobu nestačí. Nebudu kvůli každé blbosti volat na městský úřad nebo vyplňovat formulář.

Fotka, pokud tam nějaká je, pouze jedna z venku. To je žalostně málo. V obchodu s realitami se točí velké peníze. Chápu, že nejdou do kapes úředníků a tak asi chybí potřebná motivace, ale trochu více snahy neuškodí, je to vaše práce.

Popis nabízené nemovitosti - pár základních údajů v tabulce. Navíc evidentně ne úplně spolehlivých. Dvě patra pod židlí na které nyní sedím a píšu tento text se nachází byt, který v nabídce také najdete. První co tam vidím je špatně uvedené patro. Žádné doplňkové informace. Jen základ. V bytě je voda plyn a elektřina.... to je málo. Všude je jen “připravujeme”.

Kdyby si jakýkoliv realitní makléř dovolil takto prezentovat nabídku nemovitostí a dva měsíce (zatím, bůh ví kdy a jestli se tam objeví) připravovat podrobnější informace, zemře hlady. Tady je ještě hodně co napravovat.

Obecně se ale jedná o krok správným směrem. Nabídky nemovitostí si vlastní stránku zasloužily. Jen je škoda, že nejde o projekt v rámci celého města. Městských obvodů má Ostrava 23. Když někdo bude shánět bydlení tak mu v mnoha případech bude jedno jestli je byt v Mariánkách, v Moravské Ostravě, v Porubě... pak ho čeká téměř detektivní práce při shromažďování informací.

Žádné komentáře:

Okomentovat