čtvrtek 14. února 2013

Nabídky nemovitostí ve vlastnictví města: Přísně tajné informace

Prodej, dražby nebo pronájem městských bytů v Ostravě, jakožto i nebytových prostor a jiných nemovitostí má město povinnost veřejně oznamovat. Případní zájemci o tyto nemovitosti to ale vůbec nemají jednoduché. Dostat se k takovým informacím na internetu, to je totiž práce na celý den.

 


Neexistuje jednoduchý způsob (alespoň jsem jej nenašel), kde na jednom místě získat informace potřebné pro kupující nebo budoucí nájemce. Jediné na co jsem narazil je neuvěřitelný chaos a nutnost sbírat střípky informací na úředních deskách jednotlivých obvodů, navíc pečlivě ukrytých v pdf souborech. Oficiální ani neoficiální nabídka městských (obecních) bytů v Ostravě na jednom místě prostě neexistuje.

Nenapadá mě jediný důvod, proč statutární město Ostrava nenabízí plnohodnotný informační kanál, který by sjednotil nabídky všech obvodů v rozumné podobě jednoduché webové aplikace. Inspirace na desítkách realitních serverů je více než dost.

Pro případné zájemce, kteří dostali stejně šílený nápad jako já - totiž prohlédnout si volné byty na území Ostravy (případně jiné nemovitosti) - přikládám seznam stránek úředních desek jednotlivých obvodů. Snad vám to ušetří alespoň trochu práce. Proklikat se k nim přes oficiální stránky města nebo je jednotlivě vyhledávat, to je taky docela šichta.

Úřední desky městských obvodů Ostrava:
Jediný alespoň trochu rozumný počin, na který jsem narazil, je snaha městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nabídnout nemovitosti v lidštější podobě na stránce nemovitostimoap.cz. I kdyby tento zářný příklad "pokrokového" ducha radních tohoto obvodu (vítejte v 21. století) následovali ostatní, pořád by to znamenalo nutnost hledat byty ve vlastnictví města na třiadvaceti různých webech.

Myslíte si, že taková absurdita není možná? Když už se musíte prokousávat nabídkami nemovitostí v pdf souborech, že je alespoň najdete na jednom místě? Logicky bych je očekával na úřední desce statutárního města Ostrava, která by mohla shromažďovat všechny záměry prodeje a pronájmu majetku jednotlivých obvodů v Ostravě. Tak schválně, kdo najde má bod:

Jestliže jsem při svém marném pátrání po nějakém jednoduchém způsobu, jak se k požadovaným informacím dostat, opomněl nějakou užitečnou stránku, podělte se o ni prosím v komentáři pod článkem. Rád se poučím.

2 komentáře:

  1. Např. http://www.ovajih.cz/cs/obcan/pronajmy-bytu
    Ostatní obvody to budou mít zřejmě podobné

    OdpovědětVymazat
  2. Nemají to tak všechny. Navíc je to stejně schované v souborech a není to na jednom místě ani v rámci obvodu. Seznam úředních desek ostravských obvodů mi bohužel zatím stále přijde jako nejkratší cesta k informacím.

    OdpovědětVymazat